Σελίδες

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σελίδες

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ_200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821_ΜΗΝΥΜΑ

 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Χρόνια  πολλά για τη μεγάλη και ιστορική Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821! Άνοιξη του 1821 αγωνίστηκαν οι Έλληνες έναντι του οθωμανικού ζυγού με αβέβαιη έκβαση αλλά με την ελπίδα ότι θα νικήσουν, άνοιξη του 2021 πολεμούμε πάλι έναντι μίας πανδημίας με την ελπίδα ότι θα βγούμε πιο εύρωστοι και πιο υγιείς με αισιοδοξία, δύναμη και χαμόγελο. Και μπορεί η πανδημία να ανέστειλε το έργο μας δια ζώσης, τις ζωντανές λαμπρές μας εκδηλώσεις, όπως ταιριάζει σε ένα μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός με παγκόσμια σημασία, μπορεί να απομάκρυνε τα σώματά μας, δεν απομάκρυνε όμως τις καρδιές μας, το πνεύμα μας στέκεται πάντα άγρυπνο, τα μάτια μας πάντα ανοιχτά και οι ψυχές μας πάντα ζεστές και πολύ κοντά.

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, ο Ελληνισμός όλου του κόσμου τιμά την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην απαλλαγή από τον οθωμανικό ζυγό και στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους Οθωμανούς και με σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος» κατόρθωσαν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν δύσκολος και άνισος. Η φλόγα του ξεσηκωμού όμως, έκαιγε στην καρδιά κάθε Έλληνα σε κάθε γωνιά της επαναστατημένης Ελλάδας και απέδειξε πως η δύναμη της ψυχής είναι πιο ισχυρή από την αριθμητική υπεροχή και τα υλικά μέσα, που διέθετε η τότε πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 

Ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Κανάρης, ο Ανδρούτσος, η Μπουμπουλίνα ενώθηκαν με τον απλό και ταπεινό λαό και έγραψαν το έπος του ’21. Στον λόγο που απηύθυνε ο Γέρος του Μωριά στην Πνύκα προς τους τότε φοιτητές ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα...αλλ' ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό, και εκάμαμε την Επανάσταση». 

 

Η Ελληνική Επανάσταση στηρίχθηκε σε όλους, πολιτικούς, στρατιωτικούς, λόγιους, φιλέλληνες, ιερείς, εκπαιδευτικούς. «Είμαστε στο εμείς..» (Μακρυγιάννης). Το όραμα και το μαρτύριο του Ρήγα που είχαν συγκλονίσει τις ψυχές των Ελλήνων και οι αγώνες των Σουλιωτών που είχαν τονίσει την εμπιστοσύνη στην παλικαριά και στη στρατιωτική ικανότητα του λαού δημιούργησαν ένα τεράστιο ρεύμα φιλελληνισμού που εξάπλωσε και εδραίωσε γρήγορα τον Αγώνα. Τέλος, οι ελπίδες που κάθε φορά διαψεύδονταν ότι κάποια μεγάλη δύναμη θα βοηθήσει στην απελευθέρωση, είχαν καταλήξει να διαμορφώσουν στα πιο δυναμικά ηγετικά πρόσωπα μία πεποίθηση πως «ότι είναι να κάνουν οι Έλληνες, θα το κάνουνε μοναχοί τους και δεν έχουν ελπίδα καμιά από τους ξένους» (Κολοκοτρώνης). Η Φιλική Εταιρεία, οργάνωσε τον λαό, πρόβαλλε αρχηγούς, καθόρισε τον χρόνο και κήρυξε την Επανάσταση.

 

Η δύναμη που διατηρούσε ζωντανή την επιθυμία των Ελλήνων για ελευθερία δεν ήταν άλλη από την παιδεία. Είναι ανίκητη η δύναμη των γραμμάτων και του πνεύματος. Η παιδεία, η γλώσσα και ο πολιτισμός ένωνε πάντα και ενώνει τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου με κοινά ιδανικά και αξίες. Οι Έλληνες είχαν την πιο διαδεδομένη και σημαντική παιδεία στα Βαλκάνια, και μία γλώσσα με θαυμαστά χαρακτηριστικά πλούτου και διάρκειας. Η ελληνική γλώσσα, η κινεζική και η χίντι των Ινδών είναι οι μοναδικές ζώσες γλώσσες ανάμεσα στις περισσότερες από τις σημερινές περίπου 6.000 γλώσσες της γης, που την πορεία τους παρακολουθεί κανείς γραπτά επί σχεδόν 4.000 χρόνια. Υπήρξε δε, και ακόμα είναι, η γλώσσα της Ορθοδοξίας. Ξεκίνησε ως γλώσσα ολόκληρου του Χριστιανισμού και παρέμεινε για πολλούς αιώνες η κύρια γλώσσα της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό και οι Ορθόδοξοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, λέγονται παγκοσμίως Greek Orthodox.

 

Ο Ελληνικός Αγώνας μας έδωσε ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, με περιορισμένα μεν σύνορα αλλά ελεύθερο και με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Από Ευρωπαϊκή άποψη στάθηκε ένα μεγάλο χτύπημα στην πολιτική της αντίδρασης και προώθησε το φιλελεύθερο κίνημα, γιατί ανέτρεψε την ευρωπαϊκή πολιτική και παραγκώνισε τον δεσποτισμό που κυριαρχούσε έως τότε. Στα Βαλκάνια αποτέλεσε το προηγούμενο για την τελική διάλυση της τουρκικής αυτοκρατορίας και την ίδρυση ανεξαρτήτων βαλκανικών κρατών. Τέλος, στον πολύχρονο αιματηρό Αγώνα, διαμορφώθηκε τελικά ο Νέος Ελληνισμός. Οι θυσίες και τα κατορθώματα των αγωνιστών του 1821, που οι μορφές τους πήραν σχεδόν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού, δημιούργησαν μία νεοελληνική ηρωική παράδοση, που επηρέασε από κάθε άποψη τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων.


Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ιερό χρέος να θυμούμαστε και να μεταδίδουμε έμπρακτα τα μηνύματα του Αγώνα «πλάθοντας» ελεύθερες συνειδήσεις και πνεύματα, με κριτική σκέψη και αγάπη για τη μάθηση και την α-λήθεια, να διδάσκουμε με τον καλό τον λόγο και τον καλό τον τρόπο, ώστε οι μαθητές μας να αγαπούν τη μάθηση, το σχολείο και εμάς. Οφείλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και ευγενικοί και να μετατρέπουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το μίζερο παρόν σε δυναμική προοπτική και ελπιδοφόρο μέλλον.

 

«Και εμείς όντας τόσο καιρό σε τέτοιο δρόμο, εμείς οι Αργοναύτες του ιδεώδους,

πιο τολμηροί ίσως απ ’όσο είναι φρόνιμο.. πιο υγιείς και εύρωστοι απ’ όσο θέλουν να μας επιτρέπουν. .έχουμε μπροστά στα μάτια μας μια γης, που δεν την ανακάλυψαν ακόμη,

που κανείς δεν έφτασε να ιδεί τα σύνορά της, έναν κόσμο τόσο βαθύπλουτο σε ομορφιά..» (Δ.Λιαντίνης)

 

Αυτόν τον κόσμο να ριζώσουμε στα παιδιά μας..

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

 

Δ.Σ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

*Το μήνυμα εμπεριέχει αποσπάσματα της διαδικτυακής ομιλίας της Προέδρου κυρίας Αντιγόνης Βογιατζή Ζακούρα, Γραμματέως της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου Σικυωνίων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με τίτλο: «Τα 200 χρόνια της αυτοσυνειδησίας μας: Ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και η διαχρονική ταυτότητα του Ελληνισμού». Ολόκληρη η ομιλία θα προβληθεί ανήμερα της ιστορικής Επετείου, ήτοι την Πέμπτη 25.3.2021, στην διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση του Δήμου Σικυωνίων και του ΝΠΔΔ Η ΜΗΚΩΝΗ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου